13 Ramadan 1435 - 11 Julai 2014 - Jumaat
Eceh..panjang pulak title post ni.. ok actually dah 2 kali buat karipap dengan resepi ni n dua2 menjadi..alhamdulillah..tapi gambaq tak dan nak snap sebab sedap sangat ngap masa bukak posa tadi..
So nih resepinya....
Bahan kulit karipap : Resepi from jendeladapursurianti
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan mentega (dicairkan)
1/2 cawan air dari peti sejuk
Secubit garam
*penggunaan mentega yang dicairkan dan air dari peti sejuk akan membuatkan kulit karipap lebih sedap dan tidak liat.
Cara penyediaan kulit karipap :
1. Masukkan tepung gandum dan garam ke dalam besen dan buat lubang di tengah-tengahnya.
2. Cairkan mentega di atas api perlahan dan tuang kedalam tepung. Gaul dan ramas mentega cair dengan tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti.
3. Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga tepung tidak melekat pada tangan. Jangan terlalu liat, nanti susah untuk dicanai. (Air sejuk yg Sue sediakan 1/2 cawan ini, tidak habis digunakan, bakinya ada sedikit lagi)
4. Biarkan adunan sebentar dalam besen bertutup sambil kita menyediakan inti karipap.
Inti Kentang- Resepi from oursimplegarden
Rebus 3 biji telur, potong 4 bhg
- 2 biji kentang yang besar (potong dadu)
- 1/2 cawan daging ayam (potong dadu)
- 1 biji bawang besar (kisar)
- 3 biji bawang putih (kisar)
- sedikit halia (kisar)
- 4 sudu besar rempah kari
- separuh kiub ayam
> Panaskan minyak, tumis bahan2 kisar sampai naik minyak, masukkan rempah kari dan sedikit air dan masak sehingga naik minyak. Masukkan ayam dan kentang, masak sehingga kering air, jangan terlalu lembik. Masukkan garam, sedikit gula dan perasa. Biarkan sejuk
Bahan Inti Sardin: resepi from Azie Kitchen
1 tin sardin cap Ayam Brand
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1-2 biji ubi kentang - potong dadu - tak guna pun
1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji cili merah - hiris
Sedikit cili kisar - pun tak buh sebab ada budak kecik nak makan
Sedikit cili kisar - pun tak buh sebab ada budak kecik nak makan
Daun sup/daun bawang - takdak stok so tak buh jugak
Garam secukupnya
Sardin diasingkan ikan dan kuahnya. Hancur hancurkan isi ikan. Ketepikan.
Sardin diasingkan ikan dan kuahnya. Hancur hancurkan isi ikan. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Masukkan ubi kentang dan masak sehingga agak lembut.
Masukkan isi ikan, bawang besar dan cili merah. Goreng sehingga masak.
Akhir sekali, masukkan garam dan daun sup. Jika terlalu kering, masukkan sedikit kuah sardin. Biarkan sejuk seketika.
ok tu saja...bye2
No comments:
Post a Comment