Assalamualaikum..wah panjang betul title entry ni..hihi. Tahun ini agak menyedihkan sebab tak dapat beli "kuih tunjuk"..wawawa.. Ha, apa kuih tunjuk tu? Kalo nk tau kuih tunjuk tu maksudnya tunjuk je nak kuih mana then orang jual tu bungkuskan pastu bayar je lah..hehehe.
Disebabkan tahun ni beraya di perantauan maka tak dapatlah nak makan kuih tunjuk..huhu.. Maka bagi memujuk hati ini so aku pun buat la sendiri biskut raya tahun ni. Dan orang kata kalau tiada rendang maka tiadalah raya (eh ada ka peribahasa ni), maka terhasillah rendang daging, kuah kacang dan homemade nasi impit.
![]() |
Bermula dari atas sebelah kiri: Kulit Popia bersalut Cornflakes, White Choc Almond London, Dark Choc Almond London, Kuah Kacang, Rendang Daging, Semperit susu, Honey Cornflakes, Mazola, Semperit dan Tat Strawberi.
Now here are the recipes:
~~ ALMOND LONDON ~~
![]()
Cara-cara
1.
Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor
dan pukul lagi sehingga rata.
2.
Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga
menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
3.
Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut
citarasa sendiri..
4.
Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
5. Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung ( minyak masak
biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah
double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik
bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
6. Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
7. Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
8. Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam
bekas kedap udara..siap
**************************************************************************************************************
~~ BISKUT MAZOLA ~~
![]()
Bahan-Bahan:
• 1 cawan minyak mazola • 1 ½ cawan tepung gandum (diayak ) • ½ cawan tepung jagung • ¾ cawan gula halus • 1 cawan kacang tumbuk • 1 sudu teh essen vanilla • (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar. Bahan Untuk hiasan • Kuning telur untuk hiasan • Kacang tumbuk kasar secukupnya Cara-Cara: 1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati 2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit ) 3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil. 4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan. 5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur. 6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya. 7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C. 8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
**************************************************************************************************************
~~ SEMPERIT SUSU ~~
![]()
Bahan:
4cwn tepung jagung
1 cwn susu pkt mnis
1 cwn majerin..blh je klu nk cmpur ngn buttercup
(more gabu)
ceri merah/hijau utk hiasan atau choc chips
Caranya:
Campur semua bahan..uli smpai jd doh n terap ikut
bentuk ‘bunga’ pilihan..
Bakar pd suhu 150 selama 15-20 minit.siap
~~ SEMPERIT ~~
![]()
Bahan :
1 cawan butter 1 cawan tepung gandum 3 biji kuning telor yang dah direbus. 1/2 cawan gula icing 1/2 cawan tepung kastard 1/2 cawan tepung jagung esen vanila ceri yang dopotong sebagai hiasan (aku guna choc chips)
Cara
cara membuat
1. Telor yang dah direbus tadi, amek kuningnye dan hancurkan dalam bekas guna senduk je. Takyah guna mixer. 2. Bila telor dah hancur baru masukkan icing sugar. Gaul hingga sebati. 3. Lepas tu masukkan tepung gandum, tepung kastard, tepung jagung dan esen vanilla. Kacau hingga sebati. Guna tangan uli lebih mudah. 4. Dah sebati adunan tadi, baru masukkan butter. Teruskan gaul hingga sebati. 5. Sekiranya rasa adunan tu terlalu lembik susah utk diuli, masukkan tepung gandum sikit2 dan gaulkan sehingga agak2 adunan tu tak lekat lagi kat hari2. Jangan terlalu keras tau. 6. Boleh la start men"DAHLIA". Pastu letak ceri atas bunga dahlia tu. 7. Bakar pada suhu 150 darjah selama 20 minit. (ni bergantung pd oven memasing ye)
~~ HONEY CORNFLAKES ~~
![]()
Bahan-bahan ( lebih kurang 150 paper
cup )
|
·
3 sb butter
·
3 sb gula merah
·
3 sb madu
·
1 sb golden syrup ~ optional
·
4 cawan cornflakes
·
Kekacang secukupnya
(walnut,almond,peanut)
·
1 sb kismis (tak letak...pasal
bahan lain dah cukup manis)
Cara-cara
1. Kesemua kekacang di sangrai/bakar secara berasingan
kemudian ditumbuk/blend kasar.Ketepikan.
2. Masukkan butter,gula merah,madu dan golden syrup ke
dalam periuk.Kacau sekejap je sekadar untuk sebatikan bahan2 tersebut.Pastikan
api kecil sahaja dan tidak terlalu lama supaya butter tidak pecah minyak.
3. Apabila semua adunan sudah sebati,tutup api dan
terus kacau sehingga likat dan suam-suam kuku.
4. Masukkan cornflakes ke dalam mangkuk besar.Curah
(3) ke atasnya dan gaul sekata.Patah-patahkan sedikit~ala-ala manja~kepingan
cornflakes tersebut (jgn ramas/hancurkan ia)
5. Taburkan (1) ke dalam (4) dan gaul sekata.Jika
mahukan kismis..Boleh masukkan juga.
6. Sudukan ke dalam paper cup.Susun di dalam dulang pembakar
dan bakar lebih kurang 2~3 min.Sejukkan di atas redai dan bolehlah di simpan di
dalam bekas kedap udara.
7. NOTE :- Kalau tak nak bakar pun boleh gak...Susun
di dalam dulang pembakar dan masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 15~30
min.Keluarkan dan boleh di simpan di dalam bekas kedap udara.
8. PETUA KAWAN :- Pastikan adunan butter suam-suam
kuku dahulu sebelum dicurah ke atas kepingan cornflakes untuk mengelakkan
cornflakes tadi menjadi lemau
******************************************************************************************
~~ KUAH KACANG ~~
Bahan bahannya..
2 kg kacang tanah
digoreng tanpa minyak..dan di mesin..
jangan halus sangat..
1. 10 batang serai
2. 3 buku lengkuas muda sebesar ibu
jari
3. 1 labu bawang putih
4. 25 biji bawang merah
5 100 gm cili kering
bahan 1 hingga 5 dikisar halus.
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
kalau tak ada yang serbuk..kena tumbuk
bagi halus..
Gula( tambah sikit gula kabung),
garam..air asam jawa secukupnya..
Tumis semua bahan2 hingga betul2
masak..masukkan air asam jawa..dah mendidih..masukkan kacang tanah, gula dan
garam secukup rasa..biarkan masak secukupnya..
******************************************************************************************
~~ RENDANG DAGING ~~
1 kilo
Daging lembu
1 biji kelapa – diambil santannya daun limau purut ( di hiris )@ daun kunyit ( dihiris ) ( boleh gak nak masukkan kedua2nya ) 1 – 2 keping asam gelugur@ 1/2 cawan air asam jawa garam secukup rasa gula secukup rasa serbuk perasa 2 sudu besar kerisik ( tak letak – sebab tak ada )
Bahan kisar
10 biji cili kering di rendam dan dibuang biji 2 biji bawang besar 4 biji bawang putih 1 inci halia 1 inci lengkuas 4-5 batang serai 1 sudu makan biji ketumbar 1 sudu teh jintan halus 1 sudu teh jintan kasar
Cara penyediaan
1. Tumis
bahan kisar hingga berbau harum. kemudian masukkan daging masak hingga daging
kecut.
2. Masukkan santan masak hingga daging lembut. Jika daging belum cukup lembut masukkan sedikit air lagi dan masak lagi sehingga daging lembut. 3. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan serbuk perasa. Last sekali masukkan kerisik, daun kunyit atau daun limau purut yg telah dihiris. 4. Bila sesuai kepekatannya bolehlah diangkat dan dihidangkan.
** Satu
lagi cara masak rendang ialah satukan bahan kisar, santan dan daging
kedalam kuali. Reneh dan masak hingga daging empuk dan sehingga santan
mengeluarkan minyak. Kemudian masukkan air asam jawa@asam gelugur,
gula,garam, perasa, kerisik dan daun kunyit atau daun limau purut. sesuaikan
rasa… bolehlah diangkat!!!!
*****************************************************************************************
~~ NASI IMPIT HOMEMADE ~~
Resepi: kak yatie
Bahan-bahan
Cara-cara
|
No comments:
Post a Comment